Eikenprocessierups preventief  bestrijden

 

De Indische Argus en Granadilla of Zilvereikenrups is een invasieve plaag die onze bossen in de westelijke Ghats van India bedreigt. De Indiase zilvereiken, die inheems zijn in Kerala, zijn al meer dan 2000 jaar gedomesticeerd. De zilvereik komt voor op alle heuvels van Kerala behalve de westelijke Ghats. Ze veroorzaken ernstige schade aan plantages en boomgaarden door hun vraatzuchtige honger naar bladeren en tere vruchten. Ze vallen eiken aan op elk deel van hun lengte, inclusief wortels, stam, takken en twijgen. De zilvereiken staan ook bekend als de "wagenbak", omdat ze zich voeden door zich in een kleine holte aan een uiteinde van de eikenboom te verbergen en dan na ongeveer zes maanden tevoorschijn komen om eieren te leggen in een andere, soortgelijke holte aan een ander uiteinde; dit proces gaat door tot het natuurlijke einde. In aanplantingen vallen ze eerst kleine planten aan omdat ze moeilijk nieuwe gastheren kunnen vinden en zich dus via de wind van plant tot plant verspreiden. Ze vallen eerst grote bomen aan omdat ze via kleinere bomen toegang hebben. Het is dus raadzaam om eikenprocessierupsen preventief te bestrijden. Deze blogpost bespreekt preventieve bestrijdingsmethoden tegen Rijtuigrups (ook bekend als Zilvereikenrups) die duurzaam, praktisch en waar nodig ook economisch zijn!

Wat is de koetsiersrups?

De koetsiersrups is een invasieve plaag van eiken, vooral van de Indische eik. Hij staat ook bekend als de zilveren eikenrups, en valt verschillende bomen aan. Deze omvatten de bladeren, takken, bloemen en vruchten van een eik. Als invasieve plaag heeft deze rups vele landen in Azië, Afrika en Noord-Amerika overspoeld.

De rups is oranjebruin van kleur, met dichte harige plukjes zwart haar. Hij heeft heldergele snuitdoppen, oranjegele voorpoten en oranjegele anale segmenten. Het larvenstadium duurt 3 tot 4 maanden en 5 tot 6 weken in de eik, waarin de rups alle bladeren van de eik opeet. De rups is een plaag omdat hij eiken aanvalt en opeet en ernstige schade toebrengt aan plantages en boomgaarden.

Hoe herken je de koetsiersrups?

De koetsiersrups is oranjebruin van kleur, met dichte plukjes zwart haar. Hij heeft heldergele snuitdoppen, oranjegele voorpoten en oranjegele anale segmenten. De rups is ongeveer 1,5 cm lang. De rups is een plaag omdat hij eiken aanvalt en opeet en ernstige schade veroorzaakt aan plantages en boomgaarden. In plantages beginnen de rupsen zich meestal te voeden op jonge bomen, omdat ze moeilijk nieuwe gastheren kunnen vinden en zich dus via de wind van plant tot plant verspreiden. De rupsen zijn ongeveer 1,5 cm lang. De rupsen bevinden zich meestal in het onderste deel van de boom, waar de schaduw het meest intens is.

Preventieve bestrijdingsmethoden voor koetsiersrups

  • Wassen van de bladeren – De rups zit meestal aan de onderkant van de bladeren en wordt weggespoeld als de bladeren voorzichtig worden afgespoeld.

  • Verwijderen van afgevallen bladeren – Afgevallen bladeren zijn een belangrijke voedselbron voor de rupsen en moeten worden verwijderd om te voorkomen dat er rupsen uitkomen.

  • Snoeien van de boom – Het snoeien van de boom enkele maanden voordat de rupsen beginnen te verschijnen, kan de rupsenpopulatie aanzienlijk verminderen.

Conclusie

De zilvereik wordt in vele delen van de wereld als onkruid beschouwd en is met succes genaturaliseerd in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en andere Aziatische landen. De zilvereiken komen voor op alle heuvels van Kerala behalve de Westelijke Ghats. Ze veroorzaken ernstige schade aan plantages en boomgaarden door hun vraatzuchtige honger naar bladeren en tere vruchten. Ze vallen eiken aan op elk deel van hun lengte, inclusief wortels, stam, takken en twijgen. Zilvereiken staan ook bekend als de "wagendoos", omdat ze zich voeden door zich in een kleine holte aan een uiteinde van de eik te verbergen en dan na ongeveer zes maanden tevoorschijn te komen om eieren te leggen in een andere, soortgelijke holte aan een ander uiteinde; dit proces gaat door tot het natuurlijke einde. In plantages vallen ze eerst kleine planten aan omdat ze moeilijk nieuwe gastheren kunnen vinden en zich dus via de wind van plant tot plant verspreiden. Ze vallen eerst grote bomen aan omdat ze via kleinere bomen toegang hebben. Deze blogpost bespreekt preventieve bestrijdingsmethoden tegen de rups van Coachman die duurzaam, praktisch en waar nodig economisch zijn!